2.12.2014 г.

домашно краве сирене

 Бялото саламурено сирене може да се приготви от краве, овче или козе мляко или от смес на овче, козе и биволско мляко

 

Необходими продукти


  • краве мляко
  • мая течна за сирене
  • сол

Начин на приготвяне

3 литра краве мляко се затопля малко.Не трябва да завира около 40 градуса трябва да е ,ако заври оставете го да изстине.Слага се в него една супена лъжица мая за сирене.Разбърква се добре и се оставя на топло.Престоява около 2 часа. След което се маха от топлото или ако е завито се отвива и се оставя още 40 мин да се поохлади.Трябва млякото да стане като желирано.Подготвяме си един тензух, който трябва да е намокрен и изсипваме сместта вътре, отдолу слагаме друга тенджера за да може да се отцежда за около два часа.След това го завъртаме тензуха  слагаме го в тава и го затискаме с тежест за около още два часа.
Получава се питка която осоляваме.Нарязваме на парчета.Осоляваме и крайчетата.За около два дена го оставяме в хладилник за да може да поеме солта.За да узрее напълно сиренето се слага в саламура за да може да се съхрани повече време
 Правилно съхранявано в саламура или в мляко и в хладилник, бялото саламурено сирене ще се запази до 3 месеца.


ИЗВАРА
Останалата част от прецеждането не се изхвърля може да получим от нея извара. Слагаме да заври на котлона без да бъркаме , след като е завряло изчакваме 2-3 мин да поври и прецеждаме ,получава се извара.Вече останалата част след това изхвърляме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар