Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ
режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително
подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са
изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок
холестерол и високо кръвно налягане.
Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма
Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма
Необходими продукти
- Елда- 1ч.ч аз използвах от бялата елда
- Прясно мляко -0.300гр
- Захар на вкус-аз използвам кафява
- Нишесте- 1/2 от пакетчето
Начин на приготвяне
- Сваряваме елдата с малко вода за около 15мин
- Доливаме прясното мляко и захарта.
- Разбъркваме добре варим още около 10 мин за да се посгъсти.
- Добавяме разбитото нишесте с малко вода 50мл за половин доза 100мл за цяла
- Разбъркваме докато се сгъсти.
- Изсипваме в купички, по желание поръсваме с канела или в моя случай поръсих с черна чия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар