23.02.2015 г.

Елда(гречка) с прясно мляко

 Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
    Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
    Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма

Необходими продукти


  • Елда- 1ч.ч аз използвах от бялата елда
  • Прясно мляко -0.300гр
  • Захар на вкус-аз използвам кафява
  • Нишесте- 1/2 от пакетчето
Аз съм направила половин доза от която излизат две купички.За цяла доза 700мл прясно мляко и едно пакетче нишесте

Начин на приготвяне


  • Сваряваме елдата с малко вода за около 15мин
  • Доливаме прясното мляко и захарта.
  • Разбъркваме добре варим още около 10 мин за да се посгъсти.
  • Добавяме разбитото нишесте с малко вода 50мл за половин доза 100мл за цяла
  • Разбъркваме докато се сгъсти.
  • Изсипваме в купички, по желание поръсваме с канела или в моя случай поръсих с черна чия.
Този десерт го приготвих за моята дъщеря която е на 1г4м

Няма коментари:

Публикуване на коментар