5.12.2014 г.

пита със сирене

Необходими продукти


  • 1/2 Кофичка кисело мляко
  • 2 яйца- единия жълтък използвах за намазването
  • 3-4 с.л олио/маргарин
  • 1/2 кубче мая
  • 1/2 ч.л сол
  • 1ч.л захар
  • 100 мл топла вода
  • брашно около 600гр

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното
Стопляме водата на около 40 градуса
Размиваме маята в 100 мл топла вода плюс 1 ч.л захар.
Киселото мляко, яйцата,олиото и солта ги смесваме и разбъркваме добре.
Добавяме брашното плюс вече размитата мая.Объркваме добре.
Месим до получаване на не много твърдо тесто.Добавяме още около 100 гр брашно при месенето.
Вече полученото тесто делим на три топки, разточваме с точилката всяка топка на лист не много дебел,намазваме обилно с мазнина и поръсваме със сирене, отгоре слагаме другия лист-пак намазваме с мазнина и слагаме натрошеното сирене,слагаме и последния лист.След последния лист не се слага нищо. Режим,като торта на парчета и всяко парче от по-дебелата страна го навиваме на кифличка и редим в тавата,оставяме малко място между тях при втасването те се надуват.Намазних предварително малко тавата.И така режим и навиваме до свършване на тестото,може да го разделите предварителна на 12 парчета. Оставяме да втаса в тавата за около 20 мин след което намзваме с жълтък всяко парче и лъжичка прясно прясно мляко.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 40 мин до получаване на златисто-кафяв цвят.
Питката може да се направи и без сирене, между пластовете намазваме само със мазнина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар