- 400г брашно
- 1/2 ч.л сол
- 50гр краве масло
- 200мл леденостудена вода
за маслото
- 450 г студено масло
- 1/4 ч. л. сол
- 65 г брашно
- брашно за разточване
начин на приготвяне
В купа се смесват брашното, солта и маслото и се стрива. Налива се водата и се замесва гладко тесто, което се оформя на топка, цепва се на кръст и се оставя в хладилник за 20 минути.Студеното масло се настъргва на ренде и към него се добавят брашното и солта.
Маслената смес се оформя като правоъгълник и също се прибира в хладилник за 20 минути.
Тестото се разточва и върху него се слага маслото.
Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (първо от дясно, от ляво, отгоре и отдолу).
Начуква се с точилка, за да се получи правоъгълник.
След това двете къси страни се прегъват навътре до средата. После се сгъва надве от дясно наляво и отново се прибира в хладилник за 20 минути.
Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка.
Двете къси страни отново се прегъват към средата, а после се сгъва от дясно наляво и се прибира в хладилник за 20 минути. Това се повтаря общо 4 пъти.
Готовото бутер тесто се съхранява в хладилник и може да се използва за направата на пайове или кроасани.
Няма коментари:
Публикуване на коментар