30.05.2016 г.

как да си направим бутер тесто

за тестото
  • 400г брашно
  • 1/2 ч.л сол
  • 50гр краве масло
  • 200мл леденостудена вода

за маслото
  • 450 г студено масло
  • 1/4 ч. л. сол
  • 65 г брашно
  • брашно за разточване


начин на приготвяне

В купа се смесват брашното, солта и маслото и се стрива. Налива се водата и се замесва гладко тесто, което се оформя на топка, цепва се на кръст и се оставя в хладилник за 20 минути.
 
Студеното масло се настъргва на ренде и към него се добавят брашното и солта.

 Маслената смес се оформя като правоъгълник и също се прибира в хладилник за 20 минути.
 Тестото се разточва и върху него се слага маслото.
 Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (първо от дясно, от ляво, отгоре и отдолу).
 Начуква се с точилка, за да се получи правоъгълник.
 След това двете къси страни се прегъват навътре до средата. После се сгъва надве от дясно наляво и отново се прибира в хладилник за 20 минути.
 Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка.
 Двете къси страни отново се прегъват към средата, а после се сгъва от дясно наляво и се прибира в хладилник за 20 минути. Това се повтаря общо 4 пъти.
 Готовото бутер тесто се съхранява в хладилник и може да се използва за направата на пайове или кроасани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар