Броколите съдържат гликосинолати - фитохимикали, които се разграждат до съединения, наречени индоли и изотиосианати (като сулфорафан).
Броколите също съдържат каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, и витамини B6 и Е. 156 гр. броколи съдържат 43.68 калории и 4.66 гр. протеини. Богати са на желязо, витамините В5 и В9.
Броколите също помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна система. Броколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.
Ще ви предложа една рецепта с броколи и сметана.
Необходими продукти
- 500 гр броколи
- 100 гр заквасена сметана
- 100гр кашкавал
- 1/4 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- 30-50гр масло
- 2 скилидки чесън
- 100 гр топено сирене
- босилек за вкус 1-2 листа
Сваряма броколито в подсолена вода без корените само розичкита отгоре.
В тиган забъркайте сметановия сос, като започнете с маслото и добавете малко вода може да използвате от водата от свареното броколи
Добавете заквасената сметана, топеното сирене, чесън, магданоз и босилек.
Разбъркваме докато сместа се сгъсти и изсипваме броколито.
Подправяме с черен пипер и сол.
Оставете да се задушат всички продукти за около 5-10 минути, след което ги прехвърлете в тава и настържете отгоре кашкавала.
Печете докато кашкавалът хване златисто кафяв цвят
Няма коментари:
Публикуване на коментар